30-08-2023: Aanmeldstop! 

     Klik hier voor meer informatie

Behandeling


Welkom bij Psychologenpraktijk van Leipsig. Psychologenpraktijk van Leipsig maakt deel uit van PsyNataal en biedt behandeling aan vrouwen met psychische klachten die in relatie staan tot een kinderwens, zwangerschap, bevalling, geboorte en het moederschap. 


Soms laat een zwangerschap lang op zich wachten en moeten stellen hiervoor  vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. Dit kan grote impact hebben op alle levensgebieden en gaat vaak gepaard met gevoelens van machteloosheid, hoop, verdriet, verlangen, angst en eenzaamheid.

En als er nooit een kindje gaat komen, kan dit gemis levenslang voelbaar zijn.

Als het wel lukt om zwanger te worden breekt er een bijzondere, maar ook kwetsbare fase in het leven van een vrouw en haar partner aan. Bij 1 op de 5 vrouwen gaat een zwangerschap of het prille moederschap gepaard met psychische klachten. Een ingewikkeld samenspel van factoren speelt daarbij een rol. Soms worden ook pijnlijke herinneringen aan eigen jeugdervaringen voelbaar waardoor het spannend of ingewikkeld kan zijn om zelf moeder te worden. Ook na de bevalling kunnen klachten ontstaan, omdat een vrouw de bevalling als traumatisch heeft ervaren of omdat er gezondheidsproblemen bij haarzelf of haar kindje zijn ontstaan.

Een grote groep vrouwen maakt een verlieservaring mee in de zwangerschap of misschien wel kort na de bevalling. Het verliezen van een baby is een van de meest ontwrichtende gebeurtenissen in iemands leven. Soms is hulp nodig om dit verlies te kunnen dragen in het dagelijks leven en dit mee te nemen naar de toekomst.

Psychische klachten in de prille fase van het ouderschap gaan vaak gepaard met schaamte-en schuldgevoelens waardoor de drempel om hulp te zoeken hoog kan zijn. 

Herken jij je in bovenstaande, dan kun je bij Psychologenpraktijk van Leipsig terecht, kort als het kan en lang als dit nodig is. Bij de gesprekken wordt - in overleg met jou - je partner betrokken en ook jouw (ongeboren) baby kan een plek krijgen in de behandeling.
Klik door naar de website voor meer informatie over aanmeldredenen, de behandeling, vergoeding, de wachtlijst en hoe je je kunt aanmelden bij Psychologenpraktijk van Leipsig.

PODCAST

Over psychische klachten rondom zwangerschap en geboorte
Vaders en depressieve klachten


Ook vaders kunnen psychische klachten na de bevalling ontwikkelen. Ongeveer één op de tien vaders worstelt hiermee. In deze korte film komen zij aan het woord.